Verkkokurssi koostuu huolellisesti suunnitelluista osiosta, jotka yhdistävät asiantuntijaluennon ja käytännönläheisiin tehtäviin sekä oivalluttaviin pohdintoihin. Kokonaisuus tarjoaa kattavan ja erittäin syvällisen ymmärryksen itsestäsi, puolisostasi ja perheenjäsenistäsi uusperheen jäsenenä sekä luo terveitä rakenteita perheytymiseen. Kurssin avulla saat monipuolisia näkökulmia ja konkreettisia työkaluja, jotka tukevat perheytymisen onnistumista ja auttavat luomaan toimivan ja tasapainoisen perhearjen.
Voit tehdä kurssia yksin tai yhdessä puolisosi kanssa.
3h 20 min luento tarjoaa sinulle syvällisen katsauksen perheytymisprosessiin käytännönläheisellä otteella. Voit kuunnella sen kokonaisuudessaan tai pienissä osissa oman aikataulusi mukaan. Luento auttaa ymmärtämään perheen dynamiikkaa ja antaa konkreettisia työkaluja, joita voit heti hyödyntää arjessa. Visuaaliset diat selkeyttävät käsiteltäviä aiheita ja tekevät monimutkaisista ilmiöistä helposti lähestyttäviä – tämä luento avaa uusia näkökulmia, jotka voivat todella tehdä eron arjessasi.
Perheytymisprosessi koostuu alkutehtävästä, lopputehtävästä sekä neljästä askeleesta. Yhden askeleen työstämiseen voi helposti mennä halutessasi useampi päivä: sinä päätät prosessinne syvyyden. Jokainen askel vie sinut syvemmälle kohti perheen yhtenäisyyttä ja ymmärrystä – ja mikä parasta, voit suorittaa tehtävät omaan tahtiisi. Tehtävät ovat laajoja, mutta ne on suunniteltu niin, että voit helposti jakaa ne pieniin, hallittaviin osiin. Tämä tekee prosessista joustavan ja saavutettavan myös kiireisessä arjessa.
Kyse ei ole pelkästään tehtävien suorittamisesta, vaan pysähtymisestä. Saat aikaa tutkia omia ajatuksiasi, oivaltaa uutta ja luoda tilaa muutokselle sekä itsessäsi että perheessäsi. Jokainen askel tuo mukanaan oivalluksia ja konkreettisia työkaluja, joita voit heti soveltaa arjessa. Sinun ei tarvitse tehdä kaikkea kerralla – pienetkin askeleet vievät kohti suurta muutosta.
Luennolla ja alku- ja lopputehtävissä sekä neljän askeleen perheytymisprosessissa käsitelllään seuraavia aiheita monella eri tasolla:
MEIDÄN PERHE
• Mitä perheytyminen vaatii: Tutustumme päätöksentekoon uusperheessä sekä kommunikaatioon ja mietimme perheen eri rooleja ja linkittymistä ympärillä olevaan maailmaan.
• Erilaiset ihmissuhteet: Syvennymme uusperheen ihmissuhteisiin, kuten vanhempien ja bonuslasten välisiin suhteisiin sekä ex-puolisoiden rooleihin.
• Rajat perheessä: Käsittelemme, kuinka luoda ja ylläpitää terveitä rajoja, jotka tukevat perheen hyvinvointia.
• Epäterve vanhemmuus: Tunnistamme epäterveet vanhemmuuden piirteet.
• Ulkopuolisuus ja osallisuus uusperheessä: Käsittelemme ulkopuolisuutta ja osallisuutta osana uusperheen dynamiikkaa.
2. KASVATUS
Kasvatuksessa uusperheessä on omat erityispiirteensä, ja vanhemmuuden rooli voi vaihdella. Perheytyminen ei voi onnistua, jos kasvatuserimielisyydet repivät teidät erilleen.
• Kasvatusroolini ja -asemani: Tunnistetaan oma rooli, asema kasvattajana uusperheessä, mietitään mistä vanhemmuus ja roolini rakentuu, mitkä asiat vaikuttavat kasvatukseeni ja rooliini.
• Säännöt uusperheessä: Miten luoda ja ylläpitää perheen sääntöjä, jotka tukevat kaikkien hyvinvointia?
• Käytännön vinkkejä arkeen: Konkreettisia työkaluja ja vinkkejä uusperheen arjen sujuvoittamiseen vaihtopäivän kaaoksesta parisuhteen huoltamiseen.
• Talous: Taloudelliset kysymykset voivat olla keskeisiä uusperheessä. Sivuamme lyhyesti myös tätä aihetta.
3. ERILAISET PERSOONAT UUSPERHEESSÄ
Pohdimme kuka minä olen, ja kuka sinä olet. Tarkastelemme, miten erilaiset persoonallisuudet vaikuttavat perheen sisäiseen dynamiikkaan ja miten eri persoonallisuustyyppejä voi huomioida arjessa niin että kaikilla olisi riittävän hyvä olla perheessä.
4. ARKEA & JUHLAA
Elämä uusperheessä ei ole pelkkää arkea – juhlilla on oma merkityksensä perheen yhteisöllisyyden rakentamisessa. Miten suhtautua jouluun, ylioppilasjuhliin ja perinteisiin? Ne kaikki ovat tärkeitä osia jotta perheytyminen voi onnistua. Pohdimme mitä juhlilla kuvastetaan, ja onko sillä väliä, kuka ylioppilaskuvan perhekuvassa on.
5. KONFLIKTIT UUSPERHEESSÄ
Konfliktit ovat osa jokaista perhettä, mutta uusperheessä ne voivat ilmetä eri tavalla. Mitä konfliktissa tapahtuu, ja miten voisimme etsiä uusia väyliä niiden ratkaisuun? Tuleeko minun pelätä konfliktia ja saanko komentaa?
6. MITÄ MUUTOS VAATII?
Muutokset uusperheessä voivat olla moninaisia ja vaatia sopeutumista. Käymme läpi, mitä onnistunut muutos vaatii ja miten muutosprosessi voi edetä vaihe vaiheelta niin että teidän perheytyminen voisi onnistua. Ja entä sitten, kun toinen ei teekään mitään eikä muutos onnistu.