aitipuoli-haasteet

ÄITIPUOLEN KIERRE YKSINÄISYYTEEN

© Taru Meritie, Uusperhe.fi

Uusperhe ja äitipuoli.

Äitipuolen kierre yksinäisyyteen”, pyrkii kuvaamaan äitipuolen kokemuksia ja vaiheita, joita hän käy läpi uuden suhteen luomisessa lapsen kanssa. Teoria tarjoaa ymmärrystä äitipuolen sisäisestä maailmasta ja tunnekokemuksista, jotka voivat vaikuttaa suhteen kehittymiseen.

1. Toivevaihe: Äitipuoli toivoo luovansa äitimyyttiin liittyvän rakkauden lapsia kohtaan. Hän pyrkii luomaan välittömästi läheisen ja rakastavan suhteen lapseen ja investoi suhteeseen paljon.

2. Epäonnistuminen/hylkäys-vaihe: Lapsen ja äitipuolen suhde ei kehity tiiviiksi. Lapsi saattaa tarvita aikaa uuteen suhteeseen sopeutumiseen ja/tai kokee ja osoittaa negatiivisia tunteita äitipuolta kohtaan. Äitipuoli kokee epäonnistuneensa.

3. Riittämättömyys/yrittäminen-vaihe: Äitipuoli tuntee itsensä riittämättömäksi äitinä ja puutteelliseksi, koska hän ei koe äitimyyttiin liittyviä rakkauden tunteita. Lapsen tunteet satuttavat häntä, eikä hän saa ymmärrystä näille tunteille. Hän piilottaa haavoittuvuuden ja epäonnistumisen tunteet itseltään ja puolisoltaan.

4. Itsensä hylkääminen/yrittäminen-vaihe: Äitipuoli pelkää leimautuvansa ilkeäksi äitipuoleksi. Hän panostaa suhteeseen entistä enemmän ja hylkää itsensä.

5. Turhautuminen/vertaistuki-vaihe: Äitipuoli tuntee turhautumista ja kokee, että lapsi suhtautuu häneen kiittämättömästi ja epäkunnioittavasti, mikä johtaa etääntymiseen äitipuolen ja lapsen välillä. Äitipuoli ei enää koe olevansa samalla puolella myöskään puolisonsa kanssa. Tässä vaiheessa hän voi kääntyä vertaistuen puoleen ja hakea tukea tunteilleen.

6. Luovuttaminen/katkeroituminen-vaihe: Äitipuoli luovuttaa, tuntee kaunaa lasta kohtaan ja alkaa kohdella lasta epäreilusti. Lapsi ja isä reagoivat tähän.

7. Rehellisyys/viha-vaihe: Puolisot alkavat olla eri mieltä lapsesta, ja asiat riitautuvat. Äitipuolen tukahdutetut tunteet nousevat pintaan. Tämä johtaa joko asioiden rehelliseen käsittelyyn, vaikeiden tunteiden hyväksymiseen ja asteittaiseen tilanteen purkuun sekä oman identiteetin muodostumiseen.

Uusperhe ja äitipuoli: Tunnetko syvää yksinäisyyttä? Osta verkkokurssi ”Ulkopuolisuuden tunne uusperheessä”. Se voi auttaa sekä sinua että puolisoasi ymmärtämään tämä monisyistä problematiikkaa. Tutustu kurssiin tästä linkistä

Tarvitsetko yksin tai yhdessä puolisosi kanssa tukea uusperhe- tai parisuhdehaasteissa? Voit varata etävastaanottoajan uusperheasiantuntija, terapeutti Taru Meritielle oheisen linkin kautta. Usein jo yksikin istunto voi auttaa eteenpäin.

VARAA AIKA
LUE ASIAKASKOKEMUKSIA
OSTA VERKKOKURSSEJA